Huvuden måste rulla

Idag så kan vi läsa fortsättningen på den ekonomiska krisen inom en av våra största myndigheter, Försvarsmakten. ÖBs enda förklaring är att de ”Räknat fel”. Karln är bevisligen inkompetent utöver det vanliga, som chef har han det yttersta ansvaret och kan inte skylla på någon annan.

Stefan Strömberg fick sparken som rikspolischef bl.a. för att han grovt misskött ekonomin, är det inte dags att ge Håkan Syrén samma behandling? Inte nog med att han räknat fel, han har även hybris och gör film där han hugger ved.

Alltid samma bortförklaring, omställningen från invasionsförsvar till insatsförsvar kostar mer än vi trodde. Detta är kvalificerat skitsnack. Om man granskar det hela lite närmare så ser man att skillnaden inte är så stor, soldaterna strider på samma sätt, ungefär samma utrustning. Vad är skillnaden? Den största skillnaden är att det är en bra ursäkt.

Det är 13 år sedan jag gjorde värnplikten, kommer inte ihåg exakt hur många som då gjorde lumpen men har för mig att det var ca. 30.000, och idag så tror jag att det är cirka 6-7.000. Hur kommer det sig att man för lite mer än tio år sedan hade pengar att utbilda fem gånger så många som idag? Det är något som inte stämmer. Jag påstår inte inte att allt var bra då, men vad får vi för pengarna vi betalar?

ÖB är nu så stolt över att NGB, Nordic Battle Group, är insatsklar sedan årskiftet, inte heller detta stämmer, viktig utrustning saknas fortfarande, det finns vakanser på viktiga poster, samtidigt så är resten av Försvarsmakten åderlåten, men allt kan skyllas på NBG.

I aftonbladet så menar ÖB att vi brutit ny mark med NBG, har vi inte haft större sammansatta förband tidigare? Vad är det som är så speciellt med NBG, förutom att ÖB försöker göra det mer komplicerat än vad det är.

Vi pratar alltså om ca. 2.400 soldater, vi betalar alltså nästan 40 miljarder om året och vad får vi för de pengarna. Och styrkan skall bara vara i beredskap i 6 månader, vi får verkligen valuta för pengarna?

Det finns fler överstelöjtnanter än fänrikar inom Försvarsmakten, vad kostar inte alla de som sitter på Lidingövägen, även här kan vi se samma tendenser som inom polisen, Stefan Strömberg fyllde upp sitt polishuset med folk som gjorde? Ja, samlade statistik. Det är precis som med all annan statlig verksamhet, för måånga hövdingar och ör få indianer.

Nej, det är dags att fylla upp Tomhylsan med krut och skicka ut ÖB för att göra något annat. Guvetvis så skall man inte lägga allt ansvar på Tomhylsan, utan huvudelen av ansvaret hamnar tillbaka på Leni Björklund och Göran Persson som haft ansvaret undet så låmng tid. Men, helt utan ansvar är givetvis inte regeringen.

Läs mer

Läs även andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lämna en kommentar